Bør jeg søke offentlig gjeldsordning?

Gjeldsproblemer er en utfordring som mange mennesker står overfor i løpet av livet. Uansett om du har akkumulert kredittkortgjeld, lån eller andre økonomiske forpliktelser, kan gjelden føles overveldende og stressende. For noen kan situasjonen bli så alvorlig at de vurderer å søke om offentlig gjeldsordning. Men hva innebærer egentlig dette, og når bør du vurdere det som en løsning? I dette blogginnlegget skal vi utforske spørsmålet: «Bør jeg søke offentlig gjeldsordning?»

Hva er offentlig gjeldsordning?

Offentlig gjeldsordning, også kjent som gjeldsordningsloven, er en norsk lov som gir personer med betalingsproblemer en mulighet til å få kontroll over sin økonomiske situasjon. Hovedmålet med gjeldsordningen er å gi skyldnere en sjanse til å betale tilbake det de skylder innenfor en rimelig tidsramme, samtidig som det beskytter dem mot aggressiv inkasso og tvangssalg av eiendeler.

Når bør du vurdere offentlig gjeldsordning?

Å søke offentlig gjeldsordning er en stor beslutning, og det er viktig å vurdere det grundig. Her er noen situasjoner der det kan være hensiktsmessig å vurdere denne løsningen:

  1. Overveldende gjeldsbelastning: Hvis din gjeld har blitt uoverkommelig, og du ikke ser noen måte å betale den tilbake på egen hånd, kan gjeldsordning være en vei ut av knipen.
  2. Ingen realistiske alternativer: Hvis du har utforsket andre alternativer som gjeldsforhandlinger, refinansiering eller kredittrådgivning, uten suksess, kan gjeldsordning være din beste mulighet.
  3. Tapt inntekt eller helseproblemer: Hvis du har opplevd en vesentlig nedgang i inntektene dine eller helseproblemer som hindrer deg i å arbeide, kan dette gjøre det umulig å betale gjelden din som planlagt.
  4. Beskyttelse mot tvangssalg: Offentlig gjeldsordning kan også beskytte deg mot tvangssalg av eiendeler som bolig eller bil, avhengig av situasjonen din.

Hvordan søker du offentlig gjeldsordning?

Søknadsprosessen for offentlig gjeldsordning kan være kompleks, og det er viktig å følge alle trinnene riktig. Her er de grunnleggende stegene:

Man with question mark over head
  1. Kontakt en gjeldsrådgiver: Før du søker, bør du søke råd fra en gjeldsrådgiver som er kjent med gjeldsordningsloven.
  2. Utforme en gjeldsordningsplan: I samarbeid med rådgiveren din, må du utarbeide en gjeldsordningsplan som beskriver hvordan du vil betale tilbake gjelden din over en periode på vanligvis fem år.
  3. Søk om offentlig gjeldsordning: Søknaden sendes til namsmannen i din region, som vil vurdere planen og din økonomiske situasjon.
  4. Godkjennelse og iverksettelse: Hvis søknaden din blir godkjent, vil gjeldsordningen tre i kraft. Du må følge planen strengt og betale det avtalte beløpet hver måned.

Konklusjon

Offentlig gjeldsordning er en nyttig løsning for de som sliter med alvorlige gjeldsproblemer og ikke ser noen andre utveier. Det er imidlertid viktig å forstå at dette er en juridisk prosess som har konsekvenser for din økonomi i flere år fremover. Før du tar en beslutning, er det derfor avgjørende å søke profesjonell rådgivning og vurdere alle alternativene nøye.

Husk at informasjonen som er delt her, kun er veiledende, og at du bør konsultere en ekspert for råd som er skreddersydd for din situasjon.

Debitnor AS er norges ledende private gjeldsrådgiver og kan bistå deg med gjennom alle disse stegene.

Fyll gjerne ut vårt vurderingsskjema, slik at vi kan ringe tilbake til deg for å gi deg en gratis vurdering av din sak per telefon.

Lykke til!

4 thoughts on “Bør jeg søke offentlig gjeldsordning?

  1. Hei jeg ble ufør for 6år siden og har rund 600000 i gjeld.men so ble det med uføre at jeg ikke greide og betaler gjelden min.og sitt nå her og hvet ikke hva jeg kan gjøre.namsmannen trekker dette hva han kan trekke og resten er akkurat til og leve av.er nå 64 år gammelt og hvet ikke hva jeg skal gjøre.mvh.Alfred

  2. Dette er sørgelig å lese om, men i mange kommuner kunne du kanskje fått refinansiering med startlån. Noen få kommuner er flinke med dette fordi de har ansatt folk med riktig utdannelse og kompetanse, mens andre kommuner ikke har nødvendig kompetansen og betrakter for med gjeldsproblemer nærmest som en «plage». Dersom du har solgt bolig og når leier, samt fortsatt sliter med betydelig gjeld, så oppfordrer jeg deg til å kontakte oss i Debitnor AS for en gratis vurdering av din situasjon på telefon. Da bør du fylle ut et vurderingsskjema på våre nettsider og så ringe oss på 4006 1111. https://debitnor.no/vurderingsskjema/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *